Isännöitsijäntodistus on liian kallis

Isännöitsijäntodistus on asunnonostajan tärkein todistus. Hinnoittelu on karannut käsistä, sillä ne lähentelevät jo 200:aa euroa. Se on minusta liikaa lähes valmiista dokumentista, jonka isännöitsijä tulostaa nappia painamalla? Kohtuullinen hinta tehtyyn työhön nähden olisi mielestäni lähempänä 50:tä euroa.

Isännöitsijäntodistus tarvitaan aina kun hierotaan kauppaa asunto-osakkeesta. Isännöitsijä antaa todistuksen ja vastaa sen tietojen oikeellisuudesta. Isännöitsijä myös kuittaa hyvän korvauksen todistuksen kirjoittamisesta.

Asunnon ostaja saa osakehuoneistoa koskevat tärkeät tiedot isännöitsijäntodistuksesta. Onko taloyhtiöllä lainoja? Paljonko lainaa kohdistuu ostettavaan huoneistoon? Mitä remontteja yhtiössä on tehty ja mitä tullaan tekemään seuraavan viiden vuoden aikana? Mitä huoneistossa asuminen maksaa, eli kuinka suuri on neliöperusteinen yhtiövastike ja niin edelleen.

Kaikki edellä mainitut tiedot ovat avainasemassa ostettavan huoneiston hinnasta neuvoteltaessa. Lisäksi pankki tarvitsee aina tuoreen, maksimissaan kolme kuukautta vanhan isännöitsijäntodistuksen pystyäkseen määrittämään asunto-osakkeen vakuusarvon.

Todistuksen tietojen oikeellisuuden isännöitsijä toki vahvistaa omalla allekirjoituksellaan. Harmi vain, että tässä asiassa asiakkaat eivät voi äänestää jaloillaan, jolloin näkisimme, mihin kilpailu asettaisi todistusten oikean hinnan.

Kysymykset

Kirjoita uusi kysymys

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.